- مزایای برداشتن خال با ار اف
- روش برداشتن خال با دستگاه آر اف
- عوارض برداشتن خال با آر اف
- نکات مهم قبل از برداشتن خال با آر اف
- مراقبتهای بعد از برداشتن خال با آر اف
- در 1 تا 2 هفته اول پس از برداشتن پانسمان، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
- بهترین سن برای براشتن خال با آر اف
- چه کسانی نباید ار اف انجام دهند؟
- هزینه برداشتن خال با آر اف
- پرسش و پاسخ درباره برداشتن خال صورت با آر اف:
خالها یک نوع رایج لکههای پوستی هستند که به صورت کوچک یا بزرگ با رنگهای مختلف روی پوست ظاهر میشوند. خال عمدتا توسط دستهای از سلولهای رنگدانهساز (ملانوسیتها) ایجاد میشود. اکثر افراد 10 تا 40 خال روی بدن خود دارند که از دوران کودکی و نوجوانی ظاهر میشوند و همیشه روی پوست باقی میمانند. اکثر خالها بی ضرر هستند و به ندرت سرطانی میشوند. با این حال، بسیاری از افراد تمایل دارند خالهای خود مخصوصا روی صورت را بردارند. روشهای مختلفی برای حذف خالها وجود دارند که یکی از بهترین آنها استفاده از امواج ار اف (radio frequency) است. اگر به تازگی قصد برداشتن خال با ار اف را دارید، این مطلب مخصوص شما است.
مزایای برداشتن خال با ار اف
امواج رادیویی یا ار اف با فرکانس بالا برای بریدن، بستن یا تخریب بافتها کاربرد دارند. در روش RF جریان الکتریکی با فرکانس فوق العاده بالا (امواج رادیویی) به پوست اعمال میشود. این امواج که توسط یک دستگاه رادیوفرکانسی مخصوص تولید میشود با استفاده از یک الکترود به شکل خاص روی پوست اعمال میشود. امواج رادیویی باعث ارتعاش مولکولهای آب در سلولها میشوند که گرما تولید میکنند و آب به بخار تبدیل میشود. این جریان باعث بریدگی یا انعقاد سلولهای پوست و رگهای خونی میشود. اکثر خالها را میتوان با کمترین جای زخم با استفاده از امواج از اف از بین برد.
انواع خالها معمولا دارای ویژگیهای زیر هستند:
- رنگ آنها قهوهای، سیاه، صورتی یا آبی است.
- کوچک، صاف و مسطح و یا برجسته و مودار هستند.
- ظاهر گرد یا بیضی شکل و متقارن دارند.
- خالها عموما روی صورت، سر، گردن، پشت، بازوها و پاها رشد میکنند.
روش برداشتن خال با دستگاه آر اف
ار اف یک راه موثر برای از بین بردن خالهای برجسته و سایر ضایعات پوستی با حداقل جای زخم است. فناوری جراحی با امواج ار اف امکان حذف دقیق خالها را فراهم میکند و معمولاً جای زخم کمتری نسبت به سایر روشهای برداشتن خال (از جمله جراحی پلاستیک) ایجاد میکند.
روش ار اف برای خالها و سایر تودههای پوستی در هر نقطه از بدن به ویژه در صورت مناسب است. هر چند این روش برای درمان زگیل یا در مواردی که ضایعه برآمده نیست و برای خالهای رنگدانهای صاف یا مشکوک به ملانوم مناسب نیست.
در روش ار اف، خال با دو روش از بین میرود:
- به صورت فیزیکی با استفاده از حرکت اصلاح (shaving)
- توسط گرما از بین میرود (فرآیندی که به عنوان فرسایشی شناخته میشود).
برداشتن خال با ار اف به چند دلیل بهتر از سایر روشها عمل میکند:
- کنترل بهتر برای برداشتن دقیق خال یا سایر ضایعات پوستی
- اسکار کمتر نسبت به روشهای دیگر به دلیل انتقال کمتر گرما و نسوختن بافتهای اطراف
- درد و تورم کمتر و بهبودی سریعتر
- خونریزی کمتر در حین و بعد از عمل
تنها در برخی مواقع پوست صاف در محل خال تفاوت رنگ جزئی با پوست اطراف خواهد داشت.
عوارض برداشتن خال با آر اف
عموما برداشتن خال با ار اف عوارض خاصی ایجاد نمیکند و بی خطر است و مشکلات حاد پس از برداشتن خال غیر معمول است.
- محتملترین مشکل رشد مجدد خال است که تقریباً در 10 درصد موارد اتفاق میافتد. رشد مجدد خالها بیشتر به این دلیل است که پزشک خال را خیلی عمیق خارج نکرده و میتوان آن را در یک جلسه دیگر کاملا با موفقیت برداشت.
- گاهی اوقات تغییر در رنگدانه (یعنی تیره شدن یا محو شدن) در محل برداشتن خال رخ میدهد. این حالت در افرادی با پوست تیرهتر بیشتر دیده میشود.
عوارض نادر پس از برداشتن خال با ار اف عبارتند از:
- بهبودی آهسته
- درد
- خون ریزی
- عفونت
- اسکار
با این حال، احتمال ایجاد این مشکلات پس از ار اف نسبت به سایر روشهای رایج برداشتن خال کمتر است.
احتمال ایجاد اسکار بعد از ار اف در برخی افراد بیشتر است:
- افراد با سن کم (کمتر از 30 سال)
- افراد با پوست تیره (نوع پوست فیتزپاتریک IV، V، VI). این نوع پوست معمولا در افراد آسیایی، هندی و آفریقایی تبار دیده میشود.
- داشتن سابقه اسکار بیش از حد رشد کرده یا تغییر رنگ داده
نکات مهم قبل از برداشتن خال با آر اف
- قبل از برداشتن خال یا سایر توده های پوستی، پزشک وضعیت خال را بررسی میکند و تشخیص میدهد که آیا برداشتن خال بدون ضرر است یا خیر.
- در جلسه مشاوره که معمولاً فقط چند دقیقه طول میکشد، پزشک خال را با استفاده از درموسکوپ معاینه میکند. درموسکوپ یک ابزار تصویربرداری از پوست است که خال یا توده را با نور پلاریزه بزرگنمایی میکند و به پزشک اجازه میدهد ساختار خال را تشخیص دهد و برای برداشتن آن تصمیمگیری کند. معمولا عکس خال در پرونده پزشکی نگهداری میشود.
- برای اعمال امواج ار اف روی خال فرد باید روی تخت دراز بکشد. اگر خال نزدیک چشم باشد از یک بالش برای بلند کردن سر استفاده میشود.
- برای اینکه دردی احساس نشود، پزشک معمولاً مقدار کمی بی حس کننده موضعی را به پوست اطراف خال تزریق میکند تا پوست را برای چند ساعت بی حس بماند. وقتی بی حسی موضعی اثر کرد، نباید هیچ گونه درد یا سوزشی احساس شود.
- ممکن است پزشک برای خال یا توده شما بیوپسی انجام دهد. یعنی قسمت کوچکی از خال را برای نمونهبرداری میگیرد و به آزمایشگاه می فرستد. نمونه توسط آسیب شناس پوست، مورد بررسی میکروسکوپی قرار میگیرد تا تشخیص را تایید کند. معمولا نتایج پاتولوژی 3 تا 4 روز بعد آماده میشود. اگر لکه به عنوان سرطان پوست تشخیص داده شود، پس از برداشتن خال به روش ار اف به درمان و مراقبت بیشتری نیاز است.
- پس از برداشتن قسمت بالایی خال، بافت باقی مانده با استفاده از امواج رادیویی به آرامی از بین میرود. از آنجا که این فرآیند گرما تولید میکند، ممکن است مقداری دود را از بافت بخار شده استشمام کنید. بعد از چند دقیقه درمان کامل میشود.
بسته به محل، زخم با یک یک نوار چسب کوچک یا باند، پانسمان میشود. معمولا زخم با یکی از باندهای زیر پانسمان میشود:
- پانسمان آلژینات که از جلبک دریایی ساخته شده و خون را جذب کرده و ترشحات را از زخم جدا میکند.
- گاز پنبهای غیر چسبنده که با پلاستیک پوشانده شده است.
- اسپری و فیلم شفاف (اگر زخم در محلی است که چسباندن روی آن امکانپذیر نیست)
مراقبتهای بعد از برداشتن خال با آر اف
برداشتن خال با کمک ار اف عوارض کمی دارد و حتی بدون مراقبتهای خاص، اکثر افراد از نتیجه راضی خواهند بود. رعایت برخی مراقبت بعد از برداشتن خال با ار اف کمک میکند تا جای زخم باقی نماند و پوست سریعتر بهبود یابد.
- بلافاصله پس از عمل، ناحیه کمی فرورفته به رنگ برنزه کم رنگ ایجاد میشود که کاملا طبیعی است.
- اولین نکته مهم بعد از عمل این است که جای خال را تا 3 روز خشک نگه دارید و در این مدت اگر پانسمان یا چسب روی زخم وجود دارد، آن را در جای خود حفظ کنید. با این کار خطر عفونت را کاهش میدهید.
- بعد از 2 تا 3 روز پانسمان را بردارید. اگر پانسمان به زخم چسبیده است آن را به آرامی با آب خیس کنید و سپس به آرامی پانسمان را بردارید.
- برای جلوگیری از خشک و پوسته پوسته شدن جای خال و تشکیل دلمه ضخیم توصیه میکنیم ژل سیلیکون را روزانه تا 3 ماه روی زخم بمالید. پس از خشک شدن ژل، از ضد آفتاب استفاده کنید.
- بافت اسکار باید به طور سالم رشد کند اما بیش از حد رشد نکند.
- درد شدید بعد از برداشتن خال با ار اف غیرعادی است. اما اگر کمی درد دارید، از مصرف آسپرین و داروهای التهابی غیر استروئیدی مانند ناپروکسن، ایبوپروفن و دیکلوفناک اجتناب کنید. این داروها باعث خونریزی میشوند. توصیه میکنیم از پاراستامول یا کدئین طبق نظر پزشک استفاده کنید
- پس از برداشتن پانسمان، اگر زخم خوب نشده بود در صورت لزوم از چسب زخم استفاده کنید.
- اگر پانسمان شما از نوع اسپری و فیلم است، با شستشوی معمول زخم در روز بعد از عمل، پانسمان به تدریج خود به خود از بین میرود.
- بهبود زخم ماهها طول میکشد و در چندین مرحله پیشرفت می کند. برای چندین ماه پس از ار اف، ناحیه تحت درمان صورتی رنگ دیده میشود، که یک مرحله طبیعی از بهبود زخم است. هر چند این مدت زمان متفاوت است و در برای برخی افراد رنگ صورتی تا بیش از یک سال نیز باقی میماند.
در 1 تا 2 هفته اول پس از برداشتن پانسمان، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
- قرمزی اطراف لبههای زخم: یک واکنش طبیعی است که به دلیل افزایش جریان خون ایجاد میشود.
- ترشحات: مایع آبکی که رنگ آن در افراد متفاوت است. این روند بخشی طبیعی از بهبود زخم است و به معنای عفونت نیست.
- بافت گرانوله: بافت قرمز یا صورتی تیرهای که در پایه زخم ایجاد میشود یک پوست جدید است که رشد میکند تا با ظاهر پوست اطراف مطابقت پیدا کند.
- پوسته پوسته شدن: یک لایه زرد رنگ روی زخم ایجاد میشود که گاهی اوقات نشانه این است که سیستم ایمنی در حال حذف باکتریهای زخم است. به آرامی آن را با گاز و آب تمیز کنید. اگر پوستهها به راحتی جدا نمیشوند، زخم را مالش ندهید. میتوانید با توصیه پزشک از ژل سلیکونی استفاده کنید، که به جدا کردن پوستهها از زخم کمک میکند.
- دلمه زدن: دلمه زدن پوست نیز روند طبیعی بهبود زخم است اما نباید اجازه دهید بیش از حد باشد. ژل سیلیکون با بستن زخم از خشک شدن آن و ایجاد دلمه ضخیم و پوستهدار جلوگیری کرده به بهبود سریعتر زخم کمک میکند.
- پس از برداشتن پانسمان، زخم را در معرض نور خورشید قرار ندهید و از ضد آفتاب استفاده کنید.
بهترین سن برای براشتن خال با آر اف
در اکثر مواقع پزشکان به دلایل پزشکی یا زیبایی، برداشتن خالها را برای کودکان توصیه نمیکنند، زیرا خال معمولاً در کودکان به سرطان تبدیل نمیشود. روش برداشتن خالها برای کودکان بسیار ناراحتکننده است. همچنین مراقبت از زخم بعد از عمل ار اف برای آنها سخت است و ممکن است جای زخم باقی بماند.
بهتر است برای برداشتن خال با ار اف یا هر روش دیگری تا سنین نوجوانی صبر کنید. در این سن، فرزند شما خودش تصمیم میگیرد که آیا خال را بردارد یا نه.
چه کسانی نباید ار اف انجام دهند؟
برخی افراد با شرایط خاص گزینههای مناسبی برای برداشتن خال با ار اف نیستند:
- افرادی که پیس میکر یا دفیبریلاتور دارند
- زنان باردار
- معمولا برداشتن خال با ار اف به افرادی با پوست تیره توصیه نمیشود، زیرا احتمال ایجاد اسکار با رشد بیش از حد یا تغییر رنگ پوست پس از عمل در این افراد بیشتر است.
هزینه برداشتن خال با آر اف
هزینه برداشتن خال صورت و بدن به عوامل مختلفی همچون وضعیت و محل قرارگیری، عمق و اندازه خال و تعداد آنها بستگی دارد. عوامل دیگری همچون تعداد جلسات، خدمات کلینیک، تبحر پزشک، ژل سیلیکون برای بهبود و کاهش جای زخم و همچنین جلسات بعدی برای بررسی و درمان علائم اولیه تشکیل اسکار نیز بر هزینه عمل تاثیرگذار است. به طور کلی هزینه برداشتن هر خال از انواع سطحی تا گوشتی از 200 تا 800 هزار تومان است. برای هزینه این را نیز در نظر بگیرید که تمام خالها قبل از برداشتن توسط یک پزشک متخصص باید از نظر سرطانی بودن معاینه شوند. اگر خال شما مشکوک به سرطان پوست باشد، بیوپسی انجام میشود و ممکن است هزینههای اضافی داشته باشد. با این حال برخی بیمهها هزینه برداشتن خالهای سرطانی را به عنوان جراحی سرپایی پرداخت میکنند.
منبع: mole removal
پرسش و پاسخ درباره برداشتن خال صورت با آر اف:
آیا برداشتن خال با ار اف خطر دارد؟
خیر این روش یک روش ایمن است و معمولا عوارض کمی مانند زخم، خونریزی خفیف و اسکار بیشتر در افرادی با پوست تیره ایجاد میکند. در موارد نادر منجر به عفونت نیز میشود.
مزایای برداشتن خال با کمک ار اف چیست؟
امکان برداشتن دقیق خال، جای زخم و اسکار کمتر نسبت به سایر روشها، درد و خونریزی کمتر از فواید برداشتن خال با کمک ار اف است.
برداشتن خال با ار اف به چه کسانی توصیه نمیشود؟
برداشتن خال با ار اف برای خانمهای باردار و کسانی که پیس میکر یا دفیبریلاتور دارند ممنوع است. همچنین به افراد با پوست تیره نیز به دلیل ایجاد اسکار توصیه نمیشود.
بعد از برداشتن خال با ار اف به چه مراقبتهایی نیاز داریم؟
پانسمان باید تا سه روز روی زخم باقی بماند. برای جلوگیری از پوسته شدن، اسکار و دلمه شدن نباید اجازه دهید زخم خشک شود و از ژل سیلکونی استفاده کنید. استفاده از ضد آفتاب نیز الزامی است.