استفاده از انواع روش های جوانسازی پوست امروزه در بین افراد بسیار شایع شده است. اما در این بین ممکن است این روش ها عوارض جدی به دنبال داشته باشند که بهتر است قبل از انجام هرگونه روشی، ابتدا کاملا در مورد آن ها مطالعه کنید و عوارض آنها را در نظر بگیرید. یکی از این روش های بسیار محبوب و در عین حال بسیار موثر، میکرونیدلینگ پوست است. در این مقاله قصد داریم تا عوارض میکرونیدلینگ صورت را با هم بررسی کنیم.
مهم ترین عوارض میکرونیدلینگ صورت
- قرمز شدن پوست
شاید شایع ترین عوارض میکرونیدلینگ صورت، قرمزی شدید بعد از انجام آن باشد؛ به خصوص اگر پوست حساسی داشته باشید؛ شدت قرمزی پوست بیشتر خواهد بود. علت این عارضه ورود سوزنهای ریز میکرونیدلینگ به بافت پوست و تحریک سلولهای آن است. با توجه به نوع پوست شما ممکن است این قرمزی بین چند ساعت تا چند روز ادامه داشته باشد. اما عموما بیشتر از چند روز به طور کامل برطرف می شود. بعد از انجام میکرونیدلینگ استراحت کنید. پوست در هنگام خواب، استراحت و قرمزی آن رفع می گردد.
- التهاب و متورم شدن صورت
ورود سوزن های ریز میکرونیدلینگ به پوست باعث تحریک سلول ها و ترشح ماده ای به نام هیستامین می شود که یک پروسه ی طبیعی در بدن شماست. این التهاب به بهبود سریع تر زخم های ایجاد شده کمک می کند. بنابراین باید صبر کنید تا التهاب صورت طی چند روز کاهش بیابد. بهترین توصیه برای عوارض میکرونیدلینگ صورت، استراحت است. با استراحت کردن به پوست صورت خود فرصت می دهید که ترمیم یابد.
- ایجاد زخم های ریز در پوست صورت
یکی از جدی ترین عوارض میکرونیدلینگ صورت، ایجاد زخم های ریز در پوست صورت است. با نفوذ سوزنهای میکرونیدلینگ به عمق پوست، زخمهای بسیاری ریزی در سطح پوست ایجاد خواهد شد. جای نگرانی نیست چون این زخمها بعد از چند روز به طور کامل بهبود می یابند و جای آنها بر روی پوست باقی نمیماند. اما باید به خاطر داشته باشید که بعد از انجام میکرونیدلینگ صورت، به هیچ وجه زخمها را دستکاری نکنید یا در محیطهای پر از گردوغبار و آلودگی قرار نگیرید. در صورتی که زخم ها به هر علتی عفونی شوند؛ جای آنها روی صورتتان باقی خواهد ماند.
- عفونت پوست
یکی از شایع ترین و البته جدی ترین عوارض میکرونیدلینگ صورت، عفونت های پوستی می باشد. اگر سوزن هایی که برای این روش درمانی استفاده شده اند؛ ضدعفونی نشده باشند یا قبل از درمان پوست صورت به خوبی از آلودگی ها پاکسازی نشده باشد؛ ممکن است این موجب ایجاد حساسیت و عفونت های جدی پوستی شود.
- ایجاد حساسیت های پوستی
حساسیت به نور خورشید نیز یکی دیگر از عوارض میکرونیدلینگ صورت می باشد. چاره ای نیست جز اینکه تا سه روز پس از میکرو نیدلینگ در مقابل نور خورشید قرار نگیرید. اگر بتوانید از خانه خارج نشوید بهتر است. روزهای بعد نیز بهتر است حتما از یک کرم ضد آفتاب با SPF حداقل 30 استفاده نمایید.
بعضی از افراد به انواع فلزات حساسیت دارند و با توجه به اینکه سوزنهای میکرونیدلینگ فلزی هستند، ممکن است این افراد بعد از استفاده از این روش دچار حساسیت شوند و به پوست صورت شان آسیب وارد شود. بهتر است قبل از انجام این روش درمانی، پزشک خود را از وجود هرگونه آلرژی آگاه کنید.
- خشکی پوست
یکی دیگر ازعوارض میکرونیدلینگ صورت، خشکی شدن پوست است. در صورت انتخاب نادرست سایز سوزن ممکن است منجر به خشک شدن بیش از حد پوسن شود.بهتر است پس از میکرونیدلینگ از انواع کرم های مرطوب کننده و متعادل کننده چربی پوست با تجویز پزشک استفاده کنید.
عوارض میکرونیدلینگ صورت (موارد نادر)
هر روش درمانی فوایدی به دنبال دارد ولی در عین حال ممکن است عوارضی نیز در بر داشته باشد. تا اینجا شایع ترین عوارض میکرونیدلینگ صورت را مطرح کردیم؛ اما این روش عوارض نادری هم دارد. معمولا اگر پزشک متخصصی که میکرونیدلینگ را انجام می دهد، تخصص و مهارت کافی داشته باشد عوارض جدی میکرونیدلینگ صورت برای شما پیش نخواهد آمد ولی اگر فرد انجام دهنده تجربه کافی نداشته باشد ممکن است شما با عوارض کم تر شایع روبه رو شوید.
1. ایجاد لک (پیگمانتاسیون) یا قهوه ای شدن پوست بعد از میکرونیدلینگ
قبل از انجام میکرونیدلینگ پوست شما باید از نظر وجود جوش، آکنه یا هر آسیب فعال دیگری بررسی شود. در اثر ورود سوزنهای میکرونیدلینگ ممکن است این آکنه ها یا آسیبهای فعال موجود بر روی پوست، تحریک شوند و موجب گسترش باکتری ها به سطح پوست شوند و سطح بیشتری را آلوده کنند. افزایش مقدار باکتری روی سطح پوست شما منجر به بروز آکنه و ایجاد آسیب بیشتری به پوست شما می شود. افزایش آکنه به خودی خود می تواند به ایجاد لک های پوستی ختم شود که متاسفانه از بین بردن آنها به این سادگیها ممکن نیست.
یکی دیگر از عواملی که میتواند باعث ایجاد لکهای پوستی بعد از میکرونیدلینگ شود، بالا بودن فشار دست در زمان حرکت سوزن های میکرونیدلینگ است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید عامل دیگری است.
2. ایجاد زخمهای عمیق
سوزن های میکرونیدلینگ میتوانند در عمق متفاوتی از پوست نفوذ کنند. انتخاب سایز مناسب سورن به نوع پوست فرد و شدت آسیب و عمق مورد نیاز نفوذ سوزنها بستگی دارد. باید از سوزنهایی با اندازه مناسب استفاده شود. اگر سوزنی که برای فرد انتخاب میشود عمق نفوذ زیادی داشته باشد میتواند باعث ایجاد زخمهای عمیقی در پوست شود که اثرات طولانی مدت آن باقی خواهد ماند. این موضوع معمولا در اثر ناشی بودن تکنسین و مراجعه به مراکز نامعتبر اتفاق میافتد.
3. خراشیدگی
انتخاب سایز نامناسب سوزنها یا با فشار بیش از حد نیاز حرکت دادن آن بر روی پوست میتواند موجب ایجاد خراشیدگی در پوست شود. دستگاه باید بهصورت رفت و برگشتی بارها و بارها بر روی پوست حرکت کند تا خراش های ظریفی ایجاد کند انتخاب سایز مناسب سوزن و آشنایی با میزان فشار دستگاه می تواند از این عارضه جلوگیری کند.
برای کاهش عوارض میکرونیدلینگ صورت چه کار کنیم؟
اولین کار برای کاهش عوارض میکرونیدلینگ صورت، تحقیق کافی قبل از انجام روش درمانی است. مراجعه به یک کلینیک معتبر و کار با یک متخصص ماهر می تواند بسیاری از عوارض ناشی از ناکارآمدی تکنسین انجام دهنده را کاهش دهد. از طرفی بهتر استمراقبتهای قبل و بعد از درمان را حتما انجام دهید. رعایت این نکات می تواند موجب کاهش عوارض میکرونیدلینگ صورت شود.
مراقبت های قبل از میکرونیدلینگ صورت
- پاک سازی پوست قبل از انجام میکرونیدلینگ پوست را حتما انجام دهید تا در هنگام انجام میکرونیدلینگ صورت، آلودگیهای سطحی به بافتهای زیرین نفوذ نکنند.
- سابقه پزشکی خود را با پزشک خود در میان بگذارید؛ مصرف داروهای خاص، وجود آسیبها یا ضایعات پوستی فعال یا سابقه ابتلا به آنها و غیره.
- مواد لایهبردار طبیعی و شیمیایی باعث نازکی پوست میشوند و تاثیر میکرونیدلینگ را کاهش میدهند. بنابراین ۲ تا ۳ هفته قبل از انجام میکرونیدلینگ، استفاده از انها را متوقف کنید.
مراقبت های بعد از میکرونیدلینگ صورت
- تا 24 ساعت بعد از شتشوی صورت خود با آب بپرهیزید.
- حداقل تا سه روز بعد از عمل، هنگام شست و شو صورت از یک پاک کننده خیلی ملایم و آب ولرم استفاده کنید. از حوله برای خشک کردن صورت استفاده نکنید و روی صورتتان دست نکشید. حداقل تا یک هفته به هیچ عنوان از مواد شوینده قوی یا انواع لیف های صورت استفاده نکنید.
- خشکی پوست یکی از عوارض میکرونیدلینگ صورت است، در نتیجه توصیه میشود با مشورت پزشک خود از هیالورونیک اسید برای آبرسانی و بازیابی تعادل پوست خود استفاده کنید.
- استفاده از سرم آنتی اکسیدان برای تسکین پوست و کم کردن حساسیت و سوزش آن می تواند کمک کننده باشد.
- بعضی از مواد غذایی به بهبود زخم کمک می کنند مانند آناناس. بعد از انجام میکرونیدلینگ، این مواد را در برنامه غذایی خود جای دهید.
- بهتر است از بعضی از داروهای ضدالتهاب مانند ادویل و بروفن بدون تجویز پزشک استفاده نکنید.
- فعالیتهایی که باعث تعریق زیاد پوست میشوند؛ مانند ورزش یا سونا را حداکثر یک هفته بعد از انجام میکرونیدلینگ و تا بهبود کامل زخم ها انجام ندهید.
- از اهمیت استفاده از کرمهای ضد آفتاب مناسب بسیار گفتیم. حتما در هنگام خروج از خانه از کرم مناسب استفاده کنید.
- هرگز زخمهای ریز میکرونیدلینگ را دستکاری نکنید یا پمادها یا داروهای موضعی بدون تجویز پزشک را برای درمان آنها به کار نبرید.
- تا زمان بهبود کامل زخمهای میکرونیدلینگ از محصولات مراقبتی که خاصیت اسیدی دارند استفاده نکنید.
پرسش و پاسخ درباره عوارض میکرونیدلینگ صورت:
آیا عوارض میکرونیدلینگ صورت جدی و ماندگار هستند؟
هر روش درمانی هم فوایدی دارد و عوارضی. عمدتا عوارض میکرونیدلینگ صورت جدی و ماندگار نیستند و همگی بعد از چند روز برطرف می شوند ولی مراجعه به یک کلینیک معتبر و رعایت مراقبت های بعد و قبل از درمان موجب کاهش این عوارض خواهد شد.
چند روز بعد از میکرونیدلینگ پوست خوب می شود؟
ممکن است 4 یا 7 روز بعد از انجام میکرونیدلینگ، پوست متورم و ملتهب باشد. هرچند بهبود پوست در همه افراد یکسان نیست اما بعد از گذشت چند روز یا چند هفته آثار بهبودی کاملا قابل مشاهده است.