در سالهای اخیر تزریق بوتاکس یکی از گزینههای مناسب برای مردم جهت رفع چین و چروکهای صورت و بالا بردن اعتماد به نفس آنها به حساب میآید. اما این سوال همیشه پیش میآید که آیا تزریق بوتاکس سرطان زا است یا عوارض جبران ناپذیری در پی دارد و آیا سلامت انسان را به خطر میاندازد؟ این مقاله در مورد تزریق بوتاکس و نیز بررسی اینکه آیا این تزریق سرطان زا است یا خیر میباشد. اگر میخواهید در این باره اطلاعات کسب کنید ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
آیا بوتاکس سرطان زاست؟
تزریق بوتاکس یکی از روشهای قدیمی میباشد که امروزه نیز افراد بیشتری از آن استفاده میکنند ولی لازم به ذکر است بیشتر افرادی که طرفدار این شیوه هستند، در مورد اینکه آیا این تزریق ایمن میباشد و یا چگونه این شیوه موجب کاهش چین و چروک و خطوط صورت میشود، همواره تردید دارند.
تولید کنندگان بوتاکس همیشه از سم بوتولینوم با دوزهای خیلی کم استفاده میکنند. با استفاده از این دارو به طور موقت عضلات فلج شده و این امر به نفع کسانی میباشد که به اختلالات گوناگون عصبی یا عضلانی مبتلا میباشند.
بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ توسط انجمن جراحی پلاستیک آمریکا صورت گرفت، بیشتر از ۷ میلیون بیمار تحت درمان با بوتاکس قرار گرفتند و این تعداد همچنان بیشتر شده و احتمال دارد تا سالهای آتی روند صعودی بیشتری داشته باشد. چرا که مردان و زنان بیشتری از درمانهای زیبایی جهت بهبود ظاهر کلی خود استفاده مینمایند. با وجود اینکه تزریق بوتاکس ممکن است همراه با اندکی درد یا احساس ناراحتی باشد ولی بعد از گذشت مدت زمان اندکی درد ناشی از آن به طور کل از بین میرود.
همچنین در این شیوه از سوزنهای بسیار ریز استفاده میکنند و تعداد تزریقات به ناحیه مورد تزریق بستگی دارد. قبل از اینکه تزریق بوتاکس را انجام دهید، باید در مورد کلینیک تزریق معتبر و نیز پزشک یا جراح پلاستیک ماهر و با تجربه تحقیق کنید چرا که این کار باعث میشود تزریق شما مطابق با استانداردهای FDA یا توسط پزشک متخصص با تجربه صورت گیرد و شاهد عوارض جانبی برگشت ناپذیری نشوید. بنابراین برای پاسخ به این سوال که آیا تزریق بوتاکس سرطان زا است یا خیر باید به جزئیات بیشتری درباره بوتاکس دست پیدا کنید.
چرا سرطان زا بودن بوتاکس مطرح گردیده است؟
بعضی از افراد بر این باورند که سم بوتولینوم از طریق باکتری کلستریدیوم بوتولینوم به دست میآید، به همین خاطر باید این سم خطرناک باشد. با این وجود خوب است بدانید ما همواره در معرض باکتریها قرار گرفتهایم، در حقیقت در بدن ما، سلولهای باکتریایی بیشتر از سلولهای انسانی هستند. به همین خاطر با وجود اینکه بوتاکس از باکتری به دست میآید، این به این معنا نیست که بوتاکس سرطانزا و مضر است.
تاکنون هیچ مدرکی وجود نداشته است که تایید کند بوتاکس سرطان زا است. همچنین تزریق بوتاکس از زمانهای خیلی گذشته مورد استفاده قرار گرفته و تاکنون هیچ گزارشی از عوارض تزریق آن ثبت نشده است. البته لازم به ذکر است تزریق بوتاکس باید توسط یک پزشک متخصص و به درستی و ایمن صورت گیرد تا در ناحیه مورد تزریق ضعف عضلانی صورت گیرد و خطری در پی نداشته باشد.
این عمل با کاهش انقباض عضلات تنها در ناحیه تحت درمان صورت میگیرد. اگر تزریق بوتاکس در دوزهای مناسب صورت گیرد، مشکل تنفسی به وجود نمیآید و سیستم عصبی دچار مشکل نمیشود.
بررسی نظریه سرطان زا بودن بوتاکس
از چالشهایی که درباره تزریق بوتاکس هواره مطرح میگردد، سرطانزا بودن آن است. خوب است بدانید در دانشگاه ویسکانسین-مدیسون یک مطالعه در مورد عملکرد بوتاکس در بدن، شک و تردیدهای بیشماری را به وجود آورده است. این نظریه بر پایه این است که بعضی محققان معتقدند بوتاکس در حقیقت قادر به جابجایی بین سلولهای عصبی میباشد.
بر اساس این نظریه این احتمال وجود دارد که بوتاکس به سایر سلولها و بافتها انتقال پیدا کند. این موضوع جای نگرانی ندارد و چالش جدیدی به حساب نمیآید، چون در سال ۲۰۰۹ سازمان غذا و داروی آمریکا این هشدار را پیرامون تزریق بوتاکس اضافه نمود که ممکن است سم بوتاکس از محل تزریق به دیگر نقاط انتقال یابد. در مطالعه صورت گرفته در دانشگاه ویسکانسین که در حوزه عوارض تزریق بوتاکس از جمله قویترین مطالعهها شناخته میشود، به طور اختصاصی این امر مورد بررسی قرار گرفت که آیا سم بوتولینوم در ناحیه تزریق گردیده به سایر سلولها انتقال مییابد یا در همان ناحیه باقی میماند.
آنها از طریق نورونهای موش نشان دادند که مولکولهای سم در یک ظرف آزمایشگاهی میتوانند بین سلولهای عصبی حرکت کنند. این بررسیها در حقیقت در محیط آزمایشگاهی و بر روی نمونه موش این کار را تا حدودی اثبات نموده است که بعد از ورود سموم بوتاکس به یک نورون، قسمتی از سموم داخل آن نورون عمل میکنند ولی یک قسمت جزئی دیگر میتواند از سلولهای عصبی به سلولهای دیگر انتقال یابد.
جالب است بدانید در نمونههای آزمایشگاهی هیچ نتیجه مشخصی مبنی بر اینکه این سم تا چه اندازه میتواند بین سلولها حرکت کند، وجود ندارد و نیز این امر اثبات نشده است که آیا نتایج بررسی نمونههای آزمایشگاهی در یک عضو زنده همچون بدن انسان خ میدهد یا خیر. در حقیقت در صورتی که فرضیه حرکت سم بوتاکس بین سلولهای عصبی انسان را قبول کنیم، فقط عارضه گزارش گردیده از این انتقال، عوارضی همانند مشکل در تنفس میباشد که آن هم به دلایلی همچون تزریق غیر اصولی رخ میدهد. بنابراین نظریه سرطان زا بودن بوتاکس رد میشود.
عوارض تزریق بوتاکس
مثل اکثر روشهای غیرتهاجمی، بوتاکس هم دارای عوارض است که پس از چند روز این عوارض سریعا بهتر میشوند، این عوارض شامل کبودی، تورم و درد، علائمی مثل علائم آنفولانزا، تهوع، تب و لرز و ضعف یا افتادگی موقت عضله صورت میباشند.
جمع بندی
بوتاکس از جمله درمانهای پر استفاده میباشد که در رابطه با عوارض آن سوالات زیادی مطرح گردیده است که یکی از آنها بحث سرطان زا بودن آن است.
درست است که بررسیهای علمی عوارضی مثل تورم و درد را برای این روش درمانی اعلام نموده اند، ولی هیچگونه گزارش علمی مبنی بر سرطان زا بودن بوتاکس موجود نیست.
سوالات درمورد آیا بوتاکس سرطان زاست:
سم بوتولینوم موجود در بوتاکس مضر است؟
به دلیل این که این سم از باکتری به دست میآید، دلیل بر مضر بودن آن نیست. بنابراین تزریق بوتاکس خطرناک و مضر نمیباشد.
چگونه شاهد عوارض تزریق بوتاکس نشویم؟
اگر در انتخاب پزشک متخصص یا جراحی پلاستیک دقت کافی داشته باشید و نیز تزریق بوتاکس را در یک کلینیک معتبر انجام دهید، شاهد عوارض تزریق بوتاکس نخواهید شد.